Els orígens de "La Travessa"
Per a descobrir els orígens de "La Travessa", hem de fer un viatge en el temps. És el 12 d'octubre de 1996 i, en la plaça Catalunya, davant de l'obra de l'arquitecte Jujol, "Can Negre", a Sant Joan Despí, 38 persones pugen a les seves bicicletes. No ho sabien, però participaven en la primera edició d'una prova que es convertiria en una llegenda del BTT. La prova que, any rere any, des de llavors, es duu a terme cada primer diumenge d'octubre.
Qui va inventar "La Travessa"?
La idea original és de Gabriel Caldés i Ginestà qui va anar convencent els seus amics i a un grup d'experts muntanyencs, membres de la Unió Esportiva Cornellà, que s'havien iniciat en la incipient disciplina del BTT. Originaris de Sant Joan Despí alguns i altres de Cornellà del Llobregat, estaven relacionats amb un grup de treballadors de Siemens de la seu de Cornellà que, habitualment, feien sortides en BTT vestint el mallot de l'empresa. Ells van ser els pioners; Gabriel Caldés, Paco Morán, Silvi i Josep Margarit, Alfred Fontanals, amb més entusiasme que recursos, d'un mode altruista, van impulsar La Travessa.
Per què "La Travessa"?
A Sant Joan Despí existia una tradició, similar a la d'altres pobles de Catalunya, que consistia a fer una peregrinació a Montserrat, una tradició que va tenir el seu origen allà per 1924, quan Mossèn Tenas va propiciar que a l'octubre (mes del Sant Rosario) s'anés en romiatge a visitar a la Verge de Montserrat, patrona de Catalunya des de 1881. La tradició es va suspendre a partir de 1936 per motius polítics i no es va reprendre fins a 1942, propiciada per un altre religiós, Mossèn Pere Simó. Un romiatge que encara que nascuda de la tradició religiosa, va derivar en excursions a peu fins a Montserrat i va adquirir el nom popular de "Travessa a Montserrat". Una ruta que moltes persones fan amb diferents motivacions; la fe, honrar a la Moreneta, una promesa o agraïment, una cerca a través de la introspecció, l'aproximació a la "màgica" muntanya de Montserrat, culminar un repte físic, mental i de voluntat o també una motivació esportiva diferent.
Els ideòlegs de "La Travessa" van sentir una mescla de motivacions en les quals van integrar la bicicleta de muntanya i les ganes de viure una experiència esportiva. Una veritable aventura dirigint-se cap a l'immens massís rocós de Montserrat que retalla el cel amb les seves formes punxegudes i capritxoses. Un massís estrany, unes roques molt particulars que emergeixen en el paisatge del centre de Catalunya, un enigma en si mateix, però més enigmàtiques resulten moltes de les llegendes que envolten la muntanya de Montserrat.
Des de la llegenda que parla d'un llenyataire que va fer un pacte amb el diable per a aconseguir un cavall veloç per a transportar la llenya, o la llegenda que conta que l'any 880 es va trobar en la denominada Santa Cova la talla de la Mare de Déu, a la més popular, la llegenda del "Timbaler del Bruc", el jove que fent ressonar el seu tambor i aprofitant el ressò màgic de la muntanya va aconseguir sorprendre les tropes franceses i va facilitar la derrota dels invasors.
Majestuosa, poderosa, imponent, esotèrica, màgica, ja sigui per la seva forma, pel seu magnetisme o les seves llegendes, la muntanya de Montserrat no deixa a ningú indiferent.
Passat, present i futur de "La Travessa"
Des de 1996, "La Travessa" ha posat a prova els límits de persones i bicicletes. Però les coses han canviat molt des dels primers dies de "La Travessa". Els 38 participants de la primera edició, es van duplicar en número en la segona, en la tercera comptant ja amb el suport del Club Ciclista Sant Joan Despí, van tornar a duplicar. Així les coses, en la 5ª edició, l'any 2000 van ser 639 els participants. La Travessa havia multiplicat per 20 el nombre de participants.
En pocs anys va arribar a convertir-se en un dels majors esdeveniments ciclistes anuals de Catalunya, en el 2004 ja van ser 1.140 participants, en el 2015 més de 1.300 persones van fer La Travessa. Unes persones motivades pel repte, unes altres per la fama obtinguda de bona organització, unes altres perquè volien menjar la coca de La Travessa, una creació exclusiva de la pastisseria Auleda, unes altres perquè volien demanar matrimoni en l'arribada a Montserrat, motivacions i anècdotes que podrien omplir un llibre.
La Travessa també ha viscut la feroç competència d'altres proves organitzades en dates molt pròximes. Va sofrir els efectes dels anys de la pandèmia del covid però, gràcies a la impagable col·laboració de voluntaris i membres del Club Ciclista Sant Joan Despí, "La Travessa" segueix molt viva i amb ganes de perdurar, com les llegendes de la muntanya màgica de Montserrat.
A principi del segle XX, la necessitat de desplaçar-se pels camps de cultiu de la plana agrícola de Sant Joan Despí, va propiciar en inici de l'ús de la bicicleta i el naixement de la connexió amb aquest vehicle dels seus habitants.
En 1916 ja se celebra la primera carrera ciclista en un Sant Joan Despí amb solament 1.600 habitants, 50 anys abans del naixement del Club Ciclista. Abans de l'inici dels romiatges a Montserrat, en 1924.
En 1966 quan Sant Joan Despí comptava solament amb 8.500 habitants, es funda el club ciclista com una secció de la Societat Esportiva de Sant Joan Despí.
En 1996, l'augment de l'ús de les bicicletes de muntanya és imparable i just després de la primera edició de La Travessa, Gabriel Caldés i Silvi Margarit, els pioners de la prova, s'incorporen al Club Ciclista Sant Joan Despí iniciant així el vincle del club amb la disciplina del BTT.
En l'actualitat, la proporció més gran d'associats del club són predominantment usuaris habituals de BTT. L'organització de 530 sortides anuals, distribuïdes en grups de diferents nivells, ajustats en distància i desnivell, aconsegueixen superar les 5.000 sortides anuals acumulades per les muntanyes en BTT.
El Club Ciclista Sant Joan Despí, una entitat sense ànim de lucre, creada en 1966, està conformada per persones altruistes, vinculades al territori, amants de la naturalesa i compromeses socialment, tot això va facilitar l'adopció de la idea inicial per part del club que, des de la 3a edició, organitza La Travessa.