Contacte
 
Una forta afició arrelada a la història del ciclisme català.  
Els daurats anys setanta  
La volta ciclista a Catalunya passa per Sant Joan.  
Els temps canvien  
Premi despiverd 2001  
Bonaventura Bosch, insígnia d'or de la Federació Catalana de Ciclisme  
Una forta afició arrelada a la història del ciclisme català.

La terra planera, agrícola de Sant Joan Despí, regada per les aigües del riu Llobregat, va fer dels conreus la principal i pràcticament única font de vida a principis del segle XX; també va afavorir l'ús de la bicicleta. Diuen que van ésser els estiuejants qui les van portar.

Cert és que des de principi de 1.900 la bicicleta va ésser un mitjà pràctic per desplaçar-se pels camps de conreu i un objecte lúdic per als joves que vivien o estiuejaven a Sant Joan Despí.

La primera notícia que tenim d'una cursa ciclista a Sant Joan data de 1916 amb motiu de la Festa Major d'aquesta població que en aquells anys tenia només 1600 habitants.

No són d'estranyar aquests desigs de competitivitat quan només havien passat cinc anys de la primera Volta Ciclista a Catalunya.

El 1929, any de l'Exposició Universal de Barcelona, una altra cursa torna a celebrar-se durant els dies de Festa Major, aquest cop per les carreteres del voltant i a ambdós marges del riu Llobregat. Joan Codorniu, Magí Carbonell i Gabriel Bosch, tristament desaparegut uns anys més tard en un accident de carretera, eren els aficionats d'aleshores.

Les competicions esportives van continuar als anys quaranta, però va ésser el 1.949 quan un grup de joves, encoratjats per en Jaume Mestres, Francesc Codorniu, Salvador Pascual, Bonaventura Bosch i d'altres veïns destacats, van donar forma i projecció a la cursa de Festa Major, que s'ha anat celebrant fins avui dia.


 
Els daurats anys setanta.

Amb una empenta d'un grup de persones destacades de Sant Joan, el ciclisme va fer un progrés a la comunitat del Baix Llobregat, al mateix temps que la petita localitat d'uns 2.000 habitants de principis de segle es transformava en una pròspera població de 25.000 veïns.


L'any 1.966, Sant Joan Despí ja comptava amb 8.500 habitants i un Club Esportiu presidit per Francesc Calvet i Puig, ex-jugador professional del F. C. Barcelona i internacional de la selecció espanyola, que va prendre la iniciativa d'agrupar totes les activitats esportives de la població a la mateixa entitat. Això va suposar l'oficialitat de l'activitat ciclista de Sant Joan i la seva inscripció dins la Federació Catalana de Ciclisme.

La secció ciclista del Club Esportiu de Sant Joan va ésser tan activa i els seus membres tan dedicats que el director tècnic, Jaume Mestres acompanyava els corredors a les curses amb el seu vehicle propi, mentre el director d'organitzacions, Bonaventura Bosch i Solà – president del club fins l'any 2002 – ho feia en bicicleta si eren més a prop.

D'aquest planter d'afecció va sorgir Jaime Huélano, que va arribar a formar part com amateur de la selecció nacional espanyola per als Jocs del Mediterrani; de l'equip que va participar en els Jocs Olímpics de Munic el 1972 i que va guanyar una etapa del “ Tour del Porvenir”.

Posteriorment, Huélano va ésser professional de l'equip KAS i va guanyar una etapa de la “ Vuelta a Andalucía” i el 1974 una altra de la Volta a Catalunya.

El Memorial Gabriel Bosch, el campionat Social de Cicloturisme organitzat amb els companys de Molins de Rei i les curses de ciclo- cross van completar als anys setanta la intensa activitat de la secció ciclista del Club Esportiu de Sant Joan, població que a mitjans d'aquesta dècada passava dels 24.000 habitants

 

 

La volta ciclista a Catalunya passa per Sant Joan.
Els anys vuitanta van ésser també particularment importants en l'evolució del ciclisme a Sant Joan, tant en l'aspecte purament esportiu com per a la reivindicació de la bicicleta com element lúdic, pràctic, econòmic i gens contaminant.


El 1.981 amb un gran esforç econòmic i d'organització, en el que van participar nombrosos veïns de la localitat, la Secció Ciclista del Club Esportiu de Sant Joan Despí va aconseguir el que esperava amb ànsia: que la Volta Ciclista a Catalunya, que llavors celebrava la seva 61a edició, tingués el seu final d'etapa a la localitat, experiència que es va tornar a viure el 1.988.

En aquells temps va néixer també la Diada de la Bicicleta , que l'any 2002 celebra la seva 23a edició simbolitzant, amb la presència d'uns 400 participants, la gran unió de Sant Joan amb un mitjà que sempre ha afavorit el transport, l'exercici físic i l'oci.

Mentrestant i donada l'envergadura dels esdeveniments que havia d'organitzar, principalment el pas de la Volta Ciclista , la Secció Ciclista del Club Esportiu Sant Joan va adquirir autonomia i va començar a funcionar com una comissió pròpia, presidida per Bonaventura Bosch i Solà.

Van ésser aquests els anys en els que, en col·laboració amb altres clubs, es va organitzar l'arribada del Gran Premi de la Diputació de Barcelona, el VII Trofeu Ricardo Grau Escoda de “El Mundo Deportivo”, el IV Gran Premi RCD Espanyol, el Gran Premi de Festes de la Mercè de Barcelona, el Trofeu FC Barcelona i el Gran Premi Generalitat de Catalunya.

 

 
ELS TEMPS CANVIEN

Arriben les bicicletes tot terreny

Els anys noranta van ésser essencials a la vida del ciclisme a Sant Joan. El 1997 va sortir de la localitat la 4ª etapa de la Volta Ciclista a Catalunya, l'any següent el Club ciclista, independitzat ja del Club Esportiu, i amb la incorporació del BTT van seguir el seu ascens sense parar.

 

La pràctica i ús, cada cop més extensa, de les BTT (bicicleta tot terreny) va fer que a finals de desembre del 1996 la Secció Ciclista establís contacte amb un grup de practicants de l'excursionisme en bicicletes d'aquest tipus, liderats per en Silvi Margarit i en Gabriel Caldés i que ja hbien organitzat la primera edició de la Travvessa en BTT Sant Joan Despí/ Montserrat, amb un notable exit. Iniciant-se així la relació del Club amb les bicicletes de muntanya.

Dos anys més tard va entrar a la junta directiva del club , com a vocal de BTT, Gabriel Caldés i Ginestà i es va celebrar la primera cursa en bicicletes BTT per un circuit local al voltant del Parc de la Fontsanta , a la part alta de la població.

L'any 1998 va ésser molt important també perquè la Secció Ciclista es va independitzar totalment del Club Esportiu i va néixer el Club Ciclista Sant Joan Despí i es va inscriure com a tal al Registre D'Entitats Esportives de la Secretaria de l'Esport de la Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana de Ciclisme. L'assemblea constituent es va celebrar el dia 11 de juliol de 1998 i la junta directiva va seguir estant presidida per Bonaventura Bosch i Solà.

L' octubre del mateix any 1998, el Club Ciclista va organitzar per primera vegada la Travessa Sant Joan Despí – Montserrat en BTT que, en aquells moments, celebrava la seva tercera edició.


 
PREMI DESPIVERD 2001

Sempre fidel a la bicicleta com a mitjà esportiu i de transport ecològic, eficient i econòmic, el club ha aconseguit també el reconeixement de la societat i el municipi per una tasca que, unida a la dels seus antecessors, han anat desenvolupant des de ja fa quasi un segle.

Des de fa uns anys, la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Joan Despí convoca el Premi Despiverd, destinat a distingir totes aquelles persones, institucions i indústries que destaquin en la conservació i preservació del medi ambient.

El Club Ciclista Sant Joan Despí té molt a veure amb això en la seva tasca de divulgació de la bicicleta com a mitjà de desplaçament econòmic, pràctic i ecològic.

El jurat, compost per representants del Consistori, entitats locals i de la pròpia Diputació Provincial, van estimar favorablement tots aquests valors i va atorgar al Club Ciclista el primer premi, en l'apartat d'entitats i grups.

 

 
Bonaventura Bosch, insígnia d'or de la Federació Catalana de Ciclisme

Si hi ha un exemple de que tot s'aconsegueix amb constància, aquí està el Club Ciclista de Sant Joan Despí per a fer el seu testimoni. La Federació Catalana de Ciclisme així ho va entendre el 1998, fent un homenatge al que a les hores era president d'aquest club, Bonaventura Bosch i Solà, concedint-li la insígnia d'or . I per la seva destacada tasca i precursor del ciclisme a la zona, que porta des de l'any 1956 vinculat institucionalment al desenvolupament del ciclisme a Sant Joan Despí.